Pallejà

Pallejà
  • MIDA DEL TEXT   

01:32  |  10/08/2022

Consells de prevenció i seguretat davant els incendis forestals

  • Cal tenir precaució per a evitar els incendis

    Cal tenir precaució per a evitar els incendis

  • Reduïr el perill és responsabilitat de tothom

    Reduïr el perill és responsabilitat de tothom

03/08/2022

La sequera acumulada i les elevades temperatures que estem patint aquest estiu han disparat el risc d’incendis forestals

Tot i que la prevenció d’incendis es desenvolupa durant l’hivern amb la gestió sostenible del territori agrari i forestal, és durant l’època estival quan la ciutadania ha de maximitzar les precaucions, especialment en una zona amb molta massa forestal com les Muntanyes del Baix. Convé recordar que el 31% dels incendis forestals comencen per negligències.

 

Recorda no llençar burilles enceses ni llumins a l’entorn. Si et dirigeixes al medi natural amb vehicle particular, aparca bé, sense envair camins i pistes: cal deixar lliures les vies d’accés perquè hi puguin circular els vehicles d’emergència si fos necessari.

Si vius en una finca, neteja el jardí de vegetació i les franges perimetrals de protecció, mantingues una distància de sis metres entre els arbres i evita que les capçades es toquin entre elles i estiguin a prop de la façana.

 

No llancis coets, petards, focs d'artifici, globus (com ara fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill com camp ras, terrenys agrícoles o a menys de cinc-cents metres de zones boscoses. Tampoc facis servir barbacoes no autoritzades, ja que sempre han de ser d’obra i amb mataguspires.

 

Si es produeix un incendi prop de casa teva

 

En cas que el foc s’apropi a casa teva, refugia’t a l’interior, tanca portes i finestres, tapa qualsevol forat per on pugui entrar aire de fora i no marxis si no t’ho indiquen els serveis d’emergència.

 

Si les autoritats et fan desallotjar casa teva, tanca els interruptors de la llum i del gas i agafa el que sigui imprescindible (documentació, diners i medicaments).

Omple d'aigua la banyera i les piques, ruixa d'aigua les portes i les finestres i col·loca tovalloles molles sota les portes.

 

Tanca tots els subministraments de combustible i protegeix-te amb roba de cotó o de llana. Si hi ha molt de fum, deixa els llums encesos i respira arran de terra.

 

Si l'incendi et sorprèn al bosc o a camp obert

 

En aquest cas, cal allunyar-se en direcció oposada al vent i, si pots, entrar en zona ja cremada. Mulla un mocador i tapa't la cara per evitar el fum i no et refugiïs en pous ni en coves.

 

Si ets al cotxe, atura't en un lloc protegit, tanca les portes i les finestres, apaga la ventilació del cotxe i encén els fars perquè et puguin trobar enmig del fum.Data de modificació: 02/08/2022 09:17:14